zaterdag 30 mei 2015

We zijn er bijna


 ICT & Leren


Het schooljaar is bijna om en zo ook de tijd voor deze minor ICT&leren. ICT hebben we gezien door de theorie die we kregen, door de ervaringen van de docenten maar ook door de ervaringen van medestudenten die werden gedeeld. Leren hebben we ook gedaan. Zelf had ik bijvoorbeeld nog nooit een blog bijgehouden of ├╝berhaupt gelezen. Marilou maakte de account aan en zo begon er een nieuwe ervaring.
Nieuwe ervaring in de zin van bloggen maar ook van samenwerken. Samenwerken op afstand. Hoe doe je dat, samenwerken op afstand? Het verliep eigenlijk als vanzelfsprekend. Tijdens de marktdagen brainstormen en stoeien we er op los. Tussendoor communiceren we via WhatsApp en de mail. We maken geen gebruik van vaste momenten omdat het, zoals al eerder hierboven gezegd, heel natuurlijk verloopt.
Het onderzoekende gedeelte leerde ons dat er vele manieren van leren zijn. Wij hebben er voor gekozen om met het model 'Flipping the Classroom' aan de slag te gaan. Hier hebben we ons eerst in verdiept, onder andere via Pinterest.Omdat we verschillende vakken geven, hebben we gezocht naar overeenkomsten. Interesse lag bij 'Flipping the Classroom' en tekstbegrip bij leerlingen was een gezamenlijk herkenbaar probleem. Met deze twee gegevens hadden we een begin. Dit begin hebben we in de onderwerpen van Godsdienst/Levensbeschouwing (GL) gegoten en daar het vak Nederlands bij betrokken. Zo zijn we gekomen bij de eerste les: Wie goed doet, goed ontmoet. Spreekwoord van het vak Nederlands en een thema van het vak Levensbeschouwing.

Wie goed doet die goed ontmoet

http://www.gedichten.nl/nedermap/hartenkreten/hartenkreet/218944.html

Wie goed doet die goed ontmoet
Al wordt het vertrouwen vaak vertrapt
Er zijn ook nog mensen met een goed hart
Al kan je niet iedereen vertrouwen
Op sommige mensen kan je wel bouwen
Je wordt niet gelukkig als je iedereen zal wantrouwen
Vertrouwen moet je verdienen
Respect moet je houden
Wie goed doet die goed ontmoet
Het leven is geven, het leven is nemen
Het leven is respect en liefde geven
Maar wel aan de juiste mensen in
Het leven
Die kom je niet zo maar tegen
Mensen liegen, mensen bedriegen
Die mensen kan je beter uit je leven verliezen
Hou je cirkel klein, hou je cirkel fijn
Met eerlijke mensen die er wel voor je zijn
Wie goed doet die goed ontmoet

 
Nu zijn we druk bezig met het eindproduct, de eerste les staat al op Wikiwijs. De papierentijger erom heen is ook zo goed als af. We zijn trots op wat we tot nu toe bereikt hebben: communicatie, samenwerking, product en ik denk dat we ook wel van een vriendschap mogen spreken. Met andere woorden >>> deze DOT staat op verschillende manieren voor het spreekwoord: wie goed doet, goed ontmoet.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten